Imprezy

OBLĘŻENIE KLASZTORU

W sobotę 25 sierpnia na terenie opactwa pocysterskiego odbędzie się kolejna – już 10 – inscenizacja historyczna pod nazwą Oblężenie Klasztoru, organizowana przez Wołowski Ośrodek Kultury. Szczegóły imprezy na stronie organizatora:
www.wok-wolow.pl

INFORMACJE DLA ZWIEDZAJĄCYCH

Rozszerzone zwiedzanie opactwa pocysterskiego w Lubiążu pod nazwą "Poznaj Lubiąża tajemnice, od strychu po piwnice" w tym roku odbędzie się 12 i 13 maja.

Zapraszamy od 10:00 do 17:00 (ostanie wejścia) , obiekt jest czynny do 18:00

Do wyboru są trzy trasy:
- trasa główna rozszerzona - przejście przez cały kompleks: pałac opatów, klasztor, kościół NMP; odrestaurowane: jadalnia opatów, sala książęca, refektarz letni, biblioteka klasztorna (ciągle trwają w niej prace, więc można tylko "zajrzeć", kaplica książęca,
- piwnice - pierwszy poziom piwnic pod pałacem,
- strych - strych nad klasztorem z zabytkową windą - kołowrotem

Na każdą trasę jest osobne wejście i osobny bilet.

Ceny biletów:
- trasa główna: 20,00 normalny, 15,00 ulgowy (dla uczniów, studentów i emerytów)
- piwnice - 5,00
- strych - 5,00
- dzieci do lat 6 wchodzą bez biletu

Ważne informacje:
• Zapraszamy od godziny 10:00, ostatnie wejścia o godzinie 17:00
• Aby zobaczyć wszystkie trzy trasy wycieczkowe należy przyjechać do 15:00
• Każda trasa wycieczkowa ma swojego przewodnika, zwiedzanie odbywa się w grupach, co 30 minut.
• Czas zwiedzania trasy głównej to 90 minut, zwiedzanie piwnicy i strychu trwa po 45 minut
• Zachęcamy do założenia wygodnego obuwia – jest gdzie chodzić :)
• Osoby chcące zwiedzić piwnice powinny zabrać ze sobą coś ciepłego do ubrania – temperatura tam nie przekracza 12 stopni.
• Zwiedzanie trasy głównej z wózkiem dziecięcym jest utrudnione ze względu na schody.
• Z względu na bariery architektoniczne zwiedzanie strychu i piwnic z wózkiem dziecięcym nie jest dozwolone.
• Płatność za bilety wyłącznie gotówką.
• Rezerwacja nie jest konieczna, za wyjątkiem grup zorganizowanych.

Na miejscu dostępne są stoiska z kwiatami, sadzonkami, rękodziełem i gastronomia.

Poznaj Lubiąża tajemnice – od strychu po piwnice

Sobota 12 maja i niedziela 13 maja 2018 roku.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych zwiedzeniem największego kompleksu obiektów zabytkowych w Polsce.
Tylko w tych dniach proponujemy rozszerzone zwiedzanie głównego kompleksu pocysterskiego opactwa: pałacu, klasztoru i kościoła.
Tylko w tych dniach zapraszamy do odwiedzenia strychu i piwnic.
Ceny biletów:
• Trasa główna rozszerzona - 20 PLN normalny, 15 PLN ulgowy
• Zwiedzanie strychu - 5 PLN
• Zwiedzanie piwnic - 5 PLN
• Dzieci do lat 6 - wstęp wolny
Zapraszamy od godziny 10:00 do 18:00.
Ostatnie wejścia o 17:00

Fundacja Lubiąż zaprasza na rozszerzone zwiedzanie kompleksu pocysterskiego.
Na trasie głównej proponujemy dodatkowe miejsca - niedostępne na co dzień - jak komnaty gościnne w części pałacowej, klasztorne korytarze, wewnętrzny wirydarz klasztorny, cele dawnych mnichów i bibliotekę klasztorną – w czasach świetności zakonu jedną z największych w Europie.
Wnętrze biblioteki – ogromnej dwupoziomowej sali – nadal wypełnia potężne rusztowanie, bowiem ciągle jest w trakcie prac konserwatorskich.

Wyjątkowo przy tej okazji udostępniamy także kaplicę książęcą w kościele NMP, jeszcze niewłączoną do trasy zwiedzania.

Głównymi atrakcjami pozostają już odrestaurowane sale:

Jadalnia opata z freskiem Michała Willmanna (1630-1706), wybitnego malarza śląskiego baroku, który w Lubiążu spędził większość życia, pracując głównie dla cystersów

Reprezentacyjna Sala Książęca w pałacu opackim, najokazalsze barokowe wnętrze na Śląsku; malarz Filip Bentum, sztukator Ignacy Provisore i rzeźbiarz Franciszek Mangoldt - znakomici artyści XVIII-wiecznego Śląska - ozdobili dwupoziomową salę motywami sławiącymi Habsburgów i katolicyzm. Apoteozę wiary przedstawia m.in. olbrzymi plafon (około 380 m kw.), jeden z największych obrazów w Europie. Jest to obraz olejny składający się z 14 brytów i podwieszony pod sklepieniem
Refektarz letni w części klasztornej - sala z niesamowitą akustyką, gdzie szept z jednego końca sali wyraźnie słychać w drugim, a dźwięk klaśnięcia w dłonie niesie się jak kaskada.
Miejsce, gdzie przed wiekami zakonnicy w ciszy spożywali posiłki, wygląda jak sala balowa - cała w pastelach i sztukateriach.
Plafon autorstwa Feliksa Schefflera ukazuje "Cudowne nakarmienie pięciu tysięcy" z rozdającym chleb Chrystusem na pierwszym planie.

Dodatkowo proponujemy zwiedzanie pierwszego poziomu piwnic pod częścią pałacową oraz zapraszamy na strych, gdzie podziwiać można potężną więźbę dachową.

Więźba jest oryginalna, pochodzi z czasów cysterskich a zbudowano ją bez użycia gwoździ.
Atrakcją na strychu jest potężny kołowrót, służący jako koło napędowe dla windy (mnisi siłą swoich stóp wprawiali go w ruch).