Imprezy

Poznaj Lubiąża tajemnice – od strychu po piwnice

Sobota 20 maja i niedziela 21 maja 2017 roku.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych zwiedzeniem największego kompleksu obiektów zabytkowych w Polsce.
Tylko w tych dniach proponujemy rozszerzone zwiedzanie głównego kompleksu pocysterskiego opactwa: pałacu, klasztoru i kościoła.
Tylko w tych dniach zapraszamy do odwiedzenia strychu i piwnic.
Ceny biletów:
• Trasa główna rozszerzona - 20 PLN normalny, 15 PLN ulgowy
• Zwiedzanie strychu - 5 PLN
• Zwiedzanie piwnic - 5 PLN
• Dzieci do lat 6 - wstęp wolny
Zapraszamy od godziny 10:00 do 18:00.
Ostatnie wejścia o 17:00

Fundacja Lubiąż zaprasza na rozszerzone zwiedzanie kompleksu pocysterskiego.
Na trasie głównej proponujemy dodatkowe miejsca - niedostępne na co dzień - jak komnaty gościnne w części pałacowej, klasztorne korytarze, wewnętrzny wirydarz klasztorny, cele dawnych mnichów i bibliotekę klasztorną – w czasach świetności zakonu jedną z największych w Europie.
Wnętrze biblioteki – ogromnej dwupoziomowej sali – nadal wypełnia potężne rusztowanie, bowiem ciągle jest w trakcie prac konserwatorskich.

Wyjątkowo przy tej okazji udostępniamy także kaplicę książęcą w kościele NMP, jeszcze niewłączoną do trasy zwiedzania.

Głównymi atrakcjami pozostają już odrestaurowane sale:

Jadalnia opata z freskiem Michała Willmanna (1630-1706), wybitnego malarza śląskiego baroku, który w Lubiążu spędził większość życia, pracując głównie dla cystersów

Reprezentacyjna Sala Książęca w pałacu opackim, najokazalsze barokowe wnętrze na Śląsku; malarz Filip Bentum, sztukator Ignacy Provisore i rzeźbiarz Franciszek Mangoldt - znakomici artyści XVIII-wiecznego Śląska - ozdobili dwupoziomową salę motywami sławiącymi Habsburgów i katolicyzm. Apoteozę wiary przedstawia m.in. olbrzymi plafon (około 380 m kw.), jeden z największych obrazów w Europie. Jest to obraz olejny składający się z 14 brytów i podwieszony pod sklepieniem
Refektarz letni w części klasztornej - sala z niesamowitą akustyką, gdzie szept z jednego końca sali wyraźnie słychać w drugim, a dźwięk klaśnięcia w dłonie niesie się jak kaskada.
Miejsce, gdzie przed wiekami zakonnicy w ciszy spożywali posiłki, wygląda jak sala balowa - cała w pastelach i sztukateriach.
Plafon autorstwa Feliksa Schefflera ukazuje "Cudowne nakarmienie pięciu tysięcy" z rozdającym chleb Chrystusem na pierwszym planie.

Dodatkowo proponujemy zwiedzanie pierwszego poziomu piwnic pod częścią pałacową oraz zapraszamy na strych, gdzie podziwiać można potężną więźbę dachową.

Więźba jest oryginalna, pochodzi z czasów cysterskich a zbudowano ją bez użycia gwoździ.
Atrakcją na strychu jest potężny kołowrót, służący jako koło napędowe dla windy (mnisi siłą swoich stóp wprawiali go w ruch).